Η ιστορία του καφέ

history of coffee

Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η προέλευση του καφέ χάνεται στο πέρασμα του χρόνου ανάμεσα στους μύθους και τους θρύλους. Κατάγεται από την Κεντρική Αφρική και αναπτύχθηκε για εμπόριο στην Αραβική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια της προ Χριστού χιλιετίας.

Tο 1554 και αφού  εξαπλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξε το πρώτο μαγαζί όπου οι άνθρωποι έπιναν «ένα ζεστό , μαύρο νερό που ονομαζόταν qavhe» ενώ από το 1600 και μετά  διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Ο καφές ήταν μέρος της επανάστασης της κουλτούρας και των εθίμων εκείνης της εποχής όπου εκατομμύρια μαγαζιά καφέ εξαπλώθηκαν στην Ήπειρο της Ευρώπης.

Η εκπληκτική αύξηση στην κατανάλωση του, οδήγησε στην εξαγωγή του φυτού στις αποικίες. Από τα μέσα του 18 αιώνα και έπειτα ξεκίνησαν νέες φυτείες καφέ στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ινδία και στην Ινδονησία, νέες ανθεκτικές ποικιλίες καφέ (robusta) , ενώ ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν καλύτερες και πιο παραγωγικές μέθοδοι καλλιέργειας.

Η εισαγωγή καφέ στην Ευρώπη έφερε την επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει κίνητρο για τους νέους σε όλο τον κόσμο.

Τόσο σε πολιτιστικό επίπεδο όσο και το γεγονός να διεγείρει το μυαλό,οι διανοούμενοι απέκτησαν τη συνήθεια να συναντιούνται σε μαγαζιά καφέ, να συζητούν μέχρι αργά τη νύχτα και να πίνουν αυτό που διαφήμιζε ο PietroVerriστο διαφωτιστικό του περιοδικό «IlCaffe» το οποίο εκδόθηκε τον 18 αιώνα και το ονόμαζε «το μαύρο νερό που έβραζε».

Τελευταία , ο Βολτέρος ήταν αυτός που είπε : «πίνω 40 καφέδες την ημέρα για να κρατιέμαι ξύπνιος και να σκέφτομαι, να σκέφτομαι, να σκέφτομαι το πώς θα παλέψω ενάντια στους τυράννους και τους ανόητους».

Ενώ ο Πάπας Κλημέντιος ο VIIIδοκίμασε το ποτό του διαβόλου(όπως είχε περιγραφεί από τους Επισκόπους της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, που ήθελαν να το καταδικάσουν) αρνήθηκε να αφήσει τους πιστούς να πιουν ένα τέτοιο ποτό .